zidovudin (szájon át) óvintézkedések

Nagyon fontos, hogy az orvos ellenőrizni az Ön vagy gyermeke fejlődése rendszeres látogatások, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a gyógyszer megfelelően működik. A vérvizsgálat lehet szükség, hogy ellenőrizze a nem kívánt hatásokat.

A zidovudin okozhat vér problémákat. Ezek a problémák eredményezhet nagyobb esélye bizonyos fertőzések és lassú gyógyulás. Ezért legyen óvatos, amikor a rendszeres fogkefe, fogselyem, és fogpiszkálóval, hogy ne sértse a fogíny. Kérdezze meg orvoshoz vagy fogorvoshoz, ha bármilyen kérdése van a megfelelő szájhigiénia (szájápolás) a kezelés alatt.

A zidovudin okozhat néhány komoly mellékhatásokat, beleértve a csontvelő-problémák. Tünetei csontvelő problémák közé tartozik a láz, hidegrázás, vagy torokfájás, sápadt bőr és szokatlan fáradtság vagy gyengeség. Ezek a problémák esetén vérátömlesztésre lehet szükség, vagy átmeneti megszakítását zidovudin. Kérdezze meg orvosát, ha bármilyen új egészségügyi problémák vagy tünetek, míg Ön vagy gyermeke szed zidovudin.

HIV lehet megszerezni, vagy átterjedt más embereket fertőzött testnedvek, például a vér, hüvelyváladék, vagy sperma. Ha a fertőzött, akkor a legjobb, hogy elkerüljék a szexuális tevékenység, amely egy testfolyadékok cseréje másokkal. Ha van szex, mindig viseljen (vagy a partner kopás) óvszer ( “gumi”). Csak óvszer készült latex, és használja őket, minden alkalommal van hüvelyi, anális vagy orális szex. A használata egy spermicid (például nonoxynol-9) is segíthet megakadályozni a HIV terjedését, ha nem irritálja a vagina, végbél, vagy a szájába. Spermicid kimutatták, hogy megölje HIV laboratóriumi vizsgálatok. Ne használjon olaj alapú zselé, hideg krémet, babaolaj, vagy lerövidítése a kenőanyag-e termékekre is okozhat az óvszer megtörni. Kenőanyagok olaj nélkül, mint például a K-Y-zselé, ajánlott. A nők is szeretnének folytatni a saját óvszert. Fogamzásgátló tabletták és a membránok segít megvédeni a terhesség ellen, de nem fogják akadályozni, hogy valaki így, vagy kapok az AIDS-vírus. Ha az intravénás kábítószer, hogy segítsen megállítani. Ne ossza tűt senkivel. Egyes városokban, több mint a fele a kábítószer-használók fertőzött, és megosztása még egy tűt is a vírust. Ha bármilyen kérdése van ezzel, kérdezze meg orvosát.

Két ritka, de súlyos reakció ez a gyógyszer is tejsavas acidózis (túl sok sav a vérben) és máj-toxicitás, amely magában foglalja a máj megnagyobbodása. Ezek gyakoribbak, ha Ön nő, nagyon túlsúlyos (elhízott), vagy már figyelembe HIV-ellenes gyógyszerek hosszú ideig. Hívja fel orvosát azonnal, ha Ön vagy gyermeke több ilyen tünet: hasi diszkomfort vagy görcsös, sötét vizelet, csökkent étvágy, hasmenés, általános rossz közérzetet, világos színű széklet, izmok görcsös vagy fájdalom, hányinger, szokatlan fáradtság vagy gyengeség; légzési nehézség, hányás, vagy sárga szem vagy a bőr.

Ha Ön vagy gyermeke elkezdené szedni HIV-gyógyszerek, az immunrendszer kaphat erősebb. Ha fertőzések, amelyek rejtve a szervezetben (például tüdőgyulladás vagy tuberkulózis), akkor új tünetek, amikor a szervezet megpróbálja a harcot velük. Ha ez előfordul, tájékoztassa orvosát azonnal.

Ez a gyógyszer okozhat Önnek vagy gyermekének, hogy a felesleges testzsír. Tájékoztassa orvosát azonnal, ha változást észlel a test alakját, beleértve a megnövelt mennyiségű testzsír a nyak vagy a hát felső, arc, a mellkas körül, vagy a gyomor területe. Esetleg ezek is elveszíti zsírt a lábak, karok, vagy az arc.

Ne vegyen be egyéb gyógyszert, amíg nem kaptak beszélni a kezelőorvosával. Ez magában foglalja a recept és vény nélkül kapható (over-the-counter [OTC]) gyógyszerek és gyógynövény vagy vitamin-kiegészítők.