vaszkuláris demencia betegség

Vaszkuláris demencia egy általános kifejezés leírására problémák érvelés, tervezés, ítélet, memória és egyéb gondolkodási folyamatok által okozott agykárosodás Csökkent a vér áramlását az agyba.

Tudod fejleszteni a vaszkuláris demencia stroke után blokkolja egy artériát az agyban, de a stroke nem mindig okoz vaszkuláris demencia. Függetlenül attól, hogy a stroke befolyásolja a gondolkodás és érvelés függ a stroke által súlyosságától és helyétől. Vaszkuláris demencia is származhat más feltételeket, amelyek károsítják az ereket és csökkenti a vérkeringést, megfosztva az agy létfontosságú oxigén és a tápanyagok.

Tünetek

Tényezők, amelyek növelik a szívbetegségek kockázatát és a szélütés – beleértve a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint és a dohányzás – Emellett növelheti a vaszkuláris demencia kockázatát. Controlling ezek a tényezők segíthet csökkenteni a kialakulásának esélyét vaszkuláris demencia.

Zavar; Hiba odafigyelés és koncentrálási zavarok; Csökkentett képes megszervezni gondolatok vagy cselekvések; Csökken a képesség, hogy elemezzék a helyzetet, egy hatékony tervet, és közli, hogy a terv, hogy mások; Nehézségi dönt a további teendőkről; Problémák a memória; Nyugtalanság és izgatottság; Bizonytalan járás; Hirtelen vagy gyakori vizelési inger, vagy képtelen ellenőrizni vizeletürítési Depresszió

Vaszkuláris demencia tünetei attól függően változnak, a részét az agyba, ahol a véráramlás romlik. Tünetek gyakran átfedésben vannak más típusú demencia, különösen Alzheimer-kór.

Vaszkuláris demencia tünetei lehetnek leginkább egyértelmű, mikor hirtelen jelentkeznek stroke-ot követően. Ha változásokat a gondolkodás, érvelés tűnik egyértelműen kapcsolódik a stroke, ez a feltétel néha post-stroke dementia.

Egy másik jellemző mintázatát vaszkuláris demencia tünetei néha következik löketsorozat vagy mini stroke. Ezt a mintát, változások a gondolkodási folyamatokat az észrevehető lépésre lefelé a korábbi szinten funkció, ellentétben a fokozatos, folyamatos csökkenése, amely általában akkor fordul elő az Alzheimer-kór.

Agyvérzés (infarktus) blokkolja az agy artéria. Stroke, amelyek blokkolják egy agyi artéria általában okoznak egy sor tünet, amely magában foglalhatja a vaszkuláris demencia. De néhány löket nem okoz észrevehető tüneteket. Ezek a “néma agyi infarktusok” is növeli a demencia kockázatát .; Mindkét csendes és látszólagos agyvérzés, a vascularis dementia számával növekszik infarktusok az idő során. Az egyik típusú vaszkuláris demencia amely számos löketek úgynevezett multi-infarktusos demencia .; Beszűkült vagy krónikusan károsodott agyi erek. Feltételek, amelyek korlátozzák vagy okoz hosszú távú károsodást az agy erek is vezethet vaszkuláris demencia. E feltételek közé tartozik a kopást az öregedéssel összefüggő, a magas vérnyomás, az érelmeszesedés, a cukorbetegség, a lupus erythematosus, agyvérzés, és temporális arteritis.

De vaszkuláris demencia is kialakulhat nagyon fokozatosan, mint az Alzheimer-kór. Mi több, a vaszkuláris demencia és az Alzheimer-kór gyakran együtt.

Életkor növekedésével. A kockázat vaszkuláris demencia emelkedik, ahogy öregszünk. A betegség ritka éves kor előtt 65, és a kockázat jelentősen emelkedik, ha eléri a 80-as és 90-es .; Korábbi szívroham, stroke vagy mini stroke. Ha már volt szívrohama, akkor nagyobb lehet a kockázata annak, véredény problémák az agyban. Az agykárosodás fordul elő, hogy a stroke vagy a mini stroke (tranziens ischaemiás attack) fokozhatja a demencia kialakulásának .; Atherosclerosis. Ez az állapot akkor jelentkezik, ha a betétek a koleszterin és egyéb anyagok (plakkok) kiépítése az artériákban és szűkítse a vérerek. Érelmeszesedés növeli a kockázatát, a vaszkuláris demencia – és esetleg a kockázata az Alzheimer-kór – csökkenti a vér áramlását, ami táplálja az agy .; Magas koleszterin. Magasabb szintű alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL), az úgynevezett “rossz” koleszterin, társított fokozott a vaszkuláris demencia, és esetleg nagyobb a kockázata az Alzheimer-kór .; Magas vérnyomás. Ha a vérnyomás túl magas, akkor hozza extra igénybevételt erek mindenhol a szervezetben, beleértve az agyat. Ez növeli a vaszkuláris problémák az agyban .; Cukorbetegség. A magas vércukorszint károsítja az ereket az egész tested. Kár agyi erek növelheti a stroke kockázatát és a vaszkuláris demencia .; Dohányzó. A dohányzás közvetlenül károsítja a vérereket, növeli a kockázatát, érelmeszesedés és egyéb keringési betegségek, beleértve a vaszkuláris demencia .; Elhízottság. A túlsúly egy jól ismert kockázati tényezője érrendszeri betegségek általában, és ezért feltehetően növeli a kockázata, vaszkuláris demencia .; Pitvarfibrilláció. Ebben szívritmuszavar, a felső kamarák a szív elkezd verni gyorsan és szabálytalanul, ki összehangolva szíved alsó kamra. A pitvarfibrilláció növeli a stroke kockázata, ami rossz a vér áramlását az agy és máshol a szervezetben.

Okoz

Tanulmányok azt mutatják, hogy a demenciában szenvedők tünetei általában agyi változások jellemző egynél több típuson. Egyes orvosok hívja ezt a feltételt vegyes demencia.

Vaszkuláris demencia tünetei közé

Vaszkuláris demencia eredményeket feltételeket, amelyek károsítják az agy erek, csökkenti a szállítási képesség az agy a mennyiségű táplálkozás és az oxigén végrehajtásához szükséges gondolkodási folyamatokat hatékonyan.

Közös feltételeket vezethetnek vaszkuláris demencia közé

Agyvérzés (infarktus) blokkolja az agy artéria. Stroke, amelyek blokkolják egy agyi artéria általában okoznak egy sor tünet, amely magában foglalhatja a vaszkuláris demencia. De néhány löket nem okoz észrevehető tüneteket. Ezek a “néma agyi infarktusok” is növeli a demencia kockázatát.

Kockázati tényezők

Mindkét csendes és látszólagos agyvérzés, a vascularis dementia számával növekszik infarktusok az idő során. Az egyik típusú vaszkuláris demencia amely számos löketek úgynevezett multi-infarktusos demencia.

Tudatában kell lennie minden előre kinevezése korlátozásokat. Amikor, hogy a találkozó, kérdezze ha kell böjtölni vérvizsgálatok vagy ha kell mást csinálni, hogy felkészüljenek a diagnosztikai tesztek .; Írja le az összes tünet. Orvosa tudni részleteket arról, hogy mi okozza a aggodalmát a memória vagy a mentális funkciókat. Jegyzeteket készíthet néhány legfontosabb példája a feledékenység, gyenge ítélet vagy megszűnik megemlíteni kívánt. Próbálj meg emlékezni, amikor először kezdett gyanakodni, hogy valami rossz. Ha úgy gondolja, hogy a nehézségek egyre rosszabb, kész leírni .; Magával egy családtag vagy barát, ha lehetséges. Megerősítés egy rokon vagy megbízható barát játszhat fontos szerepet, megerősítve a nehézségek nyilvánvalóak mások. Miután valaki végig is segít felidézni során megadott információk alapján a találkozó .; Készíts egy listát a más betegségben. Orvosa meg akarja tudni, ha jelenleg kezelt cukorbetegség, a magas vérnyomás, szívbetegség, stroke már más feltételekkel .; Készítsen egy listát az összes gyógyszerek, köztük over-the-counter gyógyszerek és vitaminok vagy étrendkiegészítők.

Felkészülés a kinevezés

Általánosságban, a kockázati tényezők vaszkuláris demencia ugyanazok, mint amelyeket a szívbetegség és a stroke. Rizikófaktorai vaszkuláris demencia közé

Azt hiszem, van memória problémák ?; Gondolja, hogy a tünetek miatt keringési zavarok agyam ?; Milyen vizsgálatokat van szükségem ?; Szükségem látni a szakember? Mi lesz, hogy a költségek? Lesz a biztosítás fedezi azt ?; Ha a diagnózis a vaszkuláris demencia, akkor te vagy egy másik orvos kezelni a folyamatos ellátás? Tud nekem segíteni, hogy egy tervvel rendelkezik, hogy működjön együtt az összes az orvosok ?; Vannak kezelések rendelkezésre ?; Van egy általános alternatívája bármilyen gyógyszert lehet felírni ?; Vannak olyan klinikai vizsgálatok során a kísérleti kezelések kéne vizsgálni ?; Mit várhatok történni hosszú távon ?; Lesz a tünetek befolyásolják, hogyan kezelje a többi egészségügyi feltételeket ?; Muszáj, hogy kövessen minden korlátozás ?; Van-e olyan brosúrák és egyéb nyomtatott anyagok amit viheti haza velem? Milyen weboldalak és támogatási forrásokat ajánl?

Ha már volt a stroke, az első beszélgetések a tüneteket, és helyreállítási valószínűleg sor a kórházban. Ha észre enyhébb tüneteket, akkor dönthet úgy szeretne beszélni orvosával arról változásokat a gondolkodási folyamatok, vagy kérheti ellátást unszolására egy családtag, aki intézkedik a találkozó, és megy veled.

Milyen gondolkodás problémák és mentális elévül Ön rendelkező? Mikor először észre őket ?; Ők folyamatosan egyre rosszabb, vagy néha jobb, néha rosszabb? Vajon hirtelen romlott ?; Van valaki közel áll hozzád aggodalmát fejezte ki a gondolkodás és érvelés ?; Már elkezdtem problémái vannak olyan tartós tevékenységek és hobbik ?; Érzel bármilyen szomorúbb vagy több ideges, mint máskor ?; Előfordult elvesztette a fonalat az utóbbi időben a vezetési útvonalat vagy egy olyan helyzetben, ami általában ismerős ?; Észrevetted bármilyen változás, ahogy reagálnak az emberek vagy események ?; Van változás az energia szintet ?; Ön jelenleg kezelik magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, a cukorbetegség, a szívbetegség vagy stroke? Előfordult kezelték ezek bármelyike ​​a múltban ?; Milyen gyógyszereket szedsz ?; Szed vitaminokat vagy kiegészítések ?; Iszol alkoholt? Mennyi?; Te dohányzol?; Észrevetted bármilyen remegés vagy járászavar ?; Te hogy bármilyen baj emlékezve az orvosi kinevezések vagy mikor kell bevenni a gyógyszert ?; Van már a hallási és látási tesztelt nemrég ?; Volt valaki másnak a családban valaha is gondja van a gondolkodás vagy emlékezve a dolgokat, ahogy idősebbek lettek? Volt valaki valaha diagnosztizáltak Alzheimer-kór vagy a demencia?

Vizsgálatok és diagnózis

Lehet kezdeni az látta az alapellátás orvos, de ő valószínűleg utalja be a szakorvos rendellenességek az agy és az idegrendszer (neurológus).

Mivel a kinevezések rövid lesz, és ott gyakran sok földi fedezésére, ez egy jó ötlet, hogy jól felkészült a kinevezést. Itt van néhány információ, melyek segítségével kész, és tudja, hogy mit várnak el az orvos.

Vérnyomás; koleszterin; Vércukor

Mert az idő az orvosával korlátozott, leírom egy listát a kérdés segít, hogy a legtöbbet a találkozót. Ha azt észleli, hogy orvos kapcsolatos aggodalmak a vaszkuláris demencia, néhány kérdést feltenni a

Pajzsmirigy rendellenességek; vitaminhiány

Amellett, hogy a kérdésre, hogy felkészült idő előtt, ne habozzon, kérje meg orvosát, hogy tisztázza semmit nem ért.

Orvosa is valószínű, hogy a kérdést. Hogy kész válaszolni lehet felszabadítani időt, hogy összpontosítson minden pontot szeretne beszélni mélyreható. Orvosa kérheti

reflexek; Izomtónus és az erő, és milyen erőt egyik oldalán a test le a másik oldalon; Képesség, hogy felkelni a székből, és menjen át a szobán; Tapintás és a látás; koordináció; Egyensúly

Kezelések és gyógyszerek

Az orvosok is majdnem mindig meghatározza, hogy van dementia, de nincs konkrét vizsgálat, amely megerősíti, hogy van vaszkuláris demencia. Orvosa fogja, hogy az ítélet arról, hogy a vaszkuláris demencia a legvalószínűbb oka a tünetek alapján információt ad meg, a kórtörténet a stroke vagy betegségek, a szív és az erek, és vizsgálatok eredményeit, amelyek segíthetnek tisztázni a diagnózist.

Komputertomográfiás (CT). Egy CT, akkor feküdjön egy keskeny asztal, hogy becsúszik egy kis kamra. X-sugarak áthaladnak a test különböző szögekből, és a számítógép ezt az információt használja, hogy hozzon létre a részletes keresztmetszeti képeket (szeletek) az agy. Ez a vizsgálat fájdalommentes, és kb 20 perc alatt .; A CT-vizsgálat nyújt információt az agy szerkezetét, mondja-e térségeiben zsugorodás, és felismerhető, az agyvérzés, a mini stroke (tranziens ischaemiás attack), vérerek elváltozásai vagy daganatok. Néha kap egy intravénás (IV) injekciót a kontrasztanyag, amely segít kiemelni bizonyos agyi szövetekben .; Mágneses rezonancia képalkotás (MRI). Az MRI rádióhullámokat használ, és egy erős mágneses mező, hogy részletes képek az agy. Hazudsz egy keskeny asztal, hogy a diák egy cső alakú MRI gép, ami hangos csattanást zajok közben készített képek .; Az egész eljárás egy óra vagy annál több. Az MRI-k fájdalommentes, de néhány ember klausztrofóbiás a gép belsejében, és zavarja a zaj. Az MRI-k nyújthat további részleteket is, mint a CT körülbelül agyvérzés, mini stroke és érrendszeri rendellenességek.

Ha az egészségügyi nyilvántartás nem tartalmazza utóbbi értékek kulcsfontosságú mutatói az egészsége a szív és az erek, orvosa rendszeresen ellenőrizni fogja

Ő is kérhet vizsgálatokat zárja ki egyéb lehetséges okait memóriazavar és zavart, mint például a

Megküzdés és támogatás

Orvosa valószínűleg, hogy ellenőrizze a teljes neurológiai egészségkárosodást teszteli

Képek az agy tudja pontosan látható elváltozások okozta stroke, érbetegségek, daganatok vagy trauma okozhat változásokat gondolkodás és érvelés. A brain-képalkotó vizsgálat segítségével orvosát nulla a valószínűbb oka a tüneteket, és zárja ki egyéb okok miatt.

Beszélni, írni és érthető; Számokkal dolgozni; Megtanulni és megjegyezni információ; Dolgozzon ki egy tervet a támadás, és megoldani a problémát; Hatékonyan reagáljon hipotetikus helyzetekre

Megelőzés

Agy-képalkotó eljárások orvosa javasolhatja, hogy segítsen diagnosztizálni a vaszkuláris demencia közé

További információ a vaszkuláris demencia

Komputertomográfiás (CT). Egy CT, akkor feküdjön egy keskeny asztal, hogy becsúszik egy kis kamra. X-sugarak áthaladnak a test különböző szögekből, és a számítógép ezt az információt használja, hogy hozzon létre a részletes keresztmetszeti képeket (szeletek) az agy. Ez a vizsgálat fájdalommentes, és körülbelül 20 percig tart.

A CT-vizsgálat nyújt információt az agy szerkezetét; megmondani, hogy az olyan régiókat mutatják zsugorodása; és felismerhető, az agyvérzés, a mini stroke (tranziens ischaemiás attack), vérerek elváltozásai vagy daganatok. Néha kap egy intravénás (IV) injekciót a kontrasztanyag, amely segít kiemelni bizonyos agyi szöveteket.

Mágneses rezonancia képalkotás (MRI). Az MRI rádióhullámokat használ, és egy erős mágneses mező, hogy részletes képek az agy. Hazudsz egy keskeny asztal, hogy a diák egy cső alakú MRI gép, ami hangos csattanást zajok közben készített képek.

Az egész eljárás egy óra vagy annál több. Az MRI-k fájdalommentes, de néhány ember klausztrofóbiás a gép belsejében, és zavarja a zaj. Az MRI-k nyújthat további részleteket is, mint a CT körülbelül agyvérzés, mini stroke és érrendszeri rendellenességek.

Ez az eljárás nagy frekvenciájú hanghullámok annak megállapítására, hogy a nyaki artériák – ami felfut keresztül mindkét oldalon a nyak, hogy a kínálat a vér az agyba – jeleit mutatják szűkül eredményeként a lerakódások vagy a strukturális problémákat. A teszt tartalmazhat Doppler ultrahang, ami azt mutatja, a mozgás a vér útján az artériák mellett szerkezeti jellemzői.

További vaszkuláris demencia

Ez a fajta vizsgálat értékeli a képességét, hogy

Neuropszichológiai teszteket olykor jellemző eredményeket, akik a különböző típusú demencia. Emberek vaszkuláris demencia lehet egy rendkívül kemény idő elemzése a probléma, és egy eredményes megoldás.

Ezek lehetnek kevésbé valószínű, hogy baj a tanulás új információk és az emlékezés, mint az Alzheimer-kóros betegek, hacsak azok véredény problémák befolyásolják az agy specifikus régióiban fontos a memória. Azonban ott gyakran sok átfedés vizsga eredménye emberek a vaszkuláris demencia és az emberek, akik az Alzheimer-kór.

Controlling feltételek, amelyek befolyásolják a mögöttes egészségügyi a szív és az erek néha lassítja a sebességet, amellyel a vaszkuláris demencia rosszabbodik, és azt is, néha akadályozni a további romlást. Attól függően, hogy az egyéni helyzet, orvosa gyógyszereket

A Food and Drug Administration (FDA) nem hagyta jóvá olyan gyógyszereket kifejezetten kezelésére változásokat hozott ítélet, a tervezés, a memória és egyéb gondolkodási folyamatok okozta vaszkuláris demencia. Azonban, bizonyos gyógyszerek az FDA által jóváhagyott kezelésére ezeket a tüneteket az Alzheimer-kór is segítse az embereket a vaszkuláris demencia, hogy ugyanazt a szerény mértékben segítse azokat Alzheimer-kór.

Az orvos felírhat egy vagy mindkét alábbi Alzheimer gyógyszerek

Az emberek bármilyen típusú demenciában szenvedők és gondozóik -, hogy ez a vaszkuláris demencia vagy Alzheimer-kór – tapasztalni egy vegyes érzelmek, beleértve zűrzavar, frusztráció, harag, félelem, bizonytalanság, szomorúság és a depresszió.

Adjon meg egy nyugodt környezetben. A nyugodt és kiszámítható környezetet segíthet csökkenteni a gond és nyugtalanság. Létrehozása a napi rutin, amely magában foglalja a szórakoztató tevékenységeket is a komfort zónában személy vaszkuláris demencia.

Csökkentheti a vérnyomást; Csökkentse a koleszterin szintet; Akadályozzuk meg a véralvadást, és tartsa meg artériák világos; Segítségével szabályozza a vércukorszintet, ha cukorbeteg

Új helyzetek, a túl nagy zaj, nagy embercsoportok, hogy rohant vagy préselt emlékezni, vagy arra kérik, hogy csak bonyolult feladat szorongást okozhat. Mint az a személy, demenciában feldúlt lesz, a világos gondolkodási képességet csökken még.

Gondoskodás a demenciában szenvedő beteg fizikailag és érzelmileg megterhelő. Düh és a bűntudat, frusztráció és a csüggedés, aggodalom és bánat, és a társadalmi elszigeteltség. De figyel a saját igényeinek és jólétének egyik legfontosabb dolog, amit tehetünk a saját és az a személy, a gondozás.

Kolinészteráz-gátlók – beleértve a donepezil (Aricept), galantamin (Razadyne) és rivasztigmin (Exelon) – munkáját elősegítő mennyiségben egy agysejt kémiai hírvivő részt a memóriában és az ítélet. Mellékhatások a hányinger, hányás, izomgörcsök, hasmenés .; A memantin (Namenda) szabályozza másik agysejtek kémiai hírvivő fontos az információk feldolgozásához, tárolása és visszakeresése. Mellékhatások a fejfájás, székrekedés, zavartság és a szédülés.

Ha a gondozó

Az egészségügyi és az agy erek szorosan kapcsolódik az általános szív egészségét. Ha ezeket a lépéseket, hogy tartsa a szív egészséges is segíthet csökkenteni a vascularis dementia

1

Keressétek meg támogatást. Sok a demenciában szenvedők és családjuk részesülnek tanácsadás vagy helyi támogató szolgáltatásokat. Lépjen kapcsolatba a helyi Alzheimer Szövetség társult, hogy csatlakozzanak a támogató csoportok, források és hivatkozások, otthoni gondozás ügynökségek, bentlakásos otthonok, telefon segélyvonalat, és oktatási szemináriumok .; Hogy bátorítást. A gondozók segíthet egy személy megbirkózni vaszkuláris demencia, hogy ott hallgatni, megnyugtató az a személy, hogy az élet is élvezhető, amely bátorítást, és ezzel a legjobb, hogy segítsen a személy megtartják méltóság és önbecsülés .; Adjon meg egy nyugodt környezetben. A nyugodt és kiszámítható környezetet segíthet csökkenteni a gond és nyugtalanság. Létrehozása a napi rutin, amely magában foglalja a szórakoztató tevékenységeket is a komfort zónában a személy vaszkuláris demencia .; Új helyzetek, a túl nagy zaj, nagy embercsoportok, hogy rohant vagy préselt emlékezni, vagy arra kérik, hogy csak bonyolult feladat szorongást okozhat. Mint az a személy, demenciában feldúlt lesz, a világos gondolkodási képességet csökken még.

)

Tanulni, amennyire a betegség, mint te. Kérdezze meg az alapellátás orvosa vagy neurológusával jó információforrások. A helyi könyvtáros is segíthet megtalálni a jó források .; Tegyen fel kérdéseket az orvosok, szociális munkások és mások részt vesznek a gondozási meg kedvesét egy .; Felszólítom a barátok és családtagok számára segítséget, ha szüksége van rá .; Vegyünk egy kis szünetet minden nap .; Vigyázzon az egészségére látva saját orvos menetrend, egészséges táplálkozás ételeket, és egyre gyakorlása .; Legyen idő a barátok, és úgy csatlakoznak a támogató csoport.

Fenntartani az egészséges vérnyomást. Tartása a vérnyomás a normális tartományban segíthet megelőzni mind a vaszkuláris demencia és az Alzheimer-kór .; Tartsa a koleszterin ellenőrzés. Egy egészséges, alacsony zsírtartalmú diéta és a koleszterinszint-csökkentő gyógyszereket, ha szükség van rájuk csökkentheti a vascularis dementia, valószínűleg mennyiségének csökkentésével a plakk képződést épület belsejében az agy artériák .; Megelőzésére vagy korlátozására, a cukorbetegség. Elkerülve a diabétesz, a diéta és a testmozgás, egy másik lehetséges módja, hogy csökkentse a dementia kockázatát. Ha már cukorbeteg, ellenőrző vércukorszint megvédheti agyi erek károsodástól .; Leszokni a dohányzásról. Fogyasztási dohány károk erek mindenhol a szervezetben .; Get testmozgás. A rendszeres fizikai aktivitás az egyik legfontosabb része mindenki wellness tervet. Amellett, hogy annak minden egyéb juttatások, a testmozgás segíthet elkerülni a vaszkuláris demencia.