vasculitis útmutató – okok, tünetek és kezelési lehetőségek

Mi az?

Vasculitis jelenti az erek gyulladása. A gyulladás lehet rövid távú (akut), vagy hosszú távú (krónikus), és lehet olyan súlyos, hogy csökkenti a vér áramlását a szöveteket és szerveket. Ez okozhat veszélyes szervi és szöveti károsodás, különösen, ha a vasculitis érinti véredényeket az agyban, tüdőben, vesében és egyéb létfontosságú területeken .; Bár az oka a legtöbb formája vaszkulitisz továbbra is ismeretlen, számos formája valószínűleg kapcsolódó probléma az immunrendszert. Az egyik elmélet szerint, az ismeretlen okok, az immunrendszer megtámadja az ereket, ami azt okozza, hogy begyulladnak. Egyes kutatók úgy vélik, ez az autoimmun ítélhetnek egy fertőzés, gyógyszer, vagy valami más, a környezetben .; Sok különböző formái vasculitis, beleértve; Polyarteritis nodosa – Ez érinti a kis- és közepes méretű erek számos különböző testrészek, elsősorban a bőr, a belek, a vese és az idegeket. Ez egy progresszív betegség, ami azt jelenti, továbbra is rosszabb, és ez halálhoz vezethet. Ez általában akkor fordul elő a felnőttek a késő 40-es vagy 50-es évek elején, és ez befolyásolja a férfiak 2-3-szor gyakrabban, mint a nők .; Hiperérzékeny érgyulladás – Ez befolyásolja a legkisebb erek (beleértve arteriolák, vénák és hajszálerek), különösen azok a bőrben. Túlérzékenységi vasculitis válthatják ki allergiás (különösen a reakció, hogy a gyógyszeres kezelés), vagy egy fertőzés, de gyakran az ok ismeretlen .; Óriássejtes arteritis (más néven arteritis temporalis) – Ez befolyásolja a közepes és nagy artériák, beleértve az egész fejbőr, az arc, a szem és az aorta ahogy halad a szíve, és elválasztja ágakba vezető a nyak és a fej. Ez általában befolyásolja az emberek több mint a kora 55. között ritka az afro-amerikaiak, de sokkal gyakoribb a fehér skandináv származású. Tanulmányok azt mutatják, hogy legalább egy részét az a tendencia, hogy dolgozzon ki a betegség genetikai (öröklött) .; Wegener Granulomatózis (Wegener) – Ez érinti a kis- és közepes méretű erek a vese és a felső és alsó légúti (pl orrmelléküregek és a tüdő). Ez akkor fordulhat elő, bármely korosztály, és hatással van mindkét nemben egyformán. Az átlagéletkor, amikor a betegség kezdődik 40, csak 15 százaléka az esetek előforduló gyermekeknél és serdülőknél. Ez ritkább az afrikai-amerikaiak, mint a kaukázusi .; Takayasu arteritis (vagy más néven aortaív szindróma vagy pulzus nélküli betegség) – Ez a vasculitis érinti közepes és nagy méretű artériák, különösen az aortaív és az ágai a szív közelében. Ez leggyakrabban befolyásolja a tizenéves lányok és fiatal nők, és ez leggyakrabban Ázsiában .; Kawasaki-betegség – Ez vasculitis a nyirokcsomókat érinti, a bőr, a nyálkahártyák és a szív, beleértve a koszorúerek (artériák vérellátását a szív). Ez látható a leggyakrabban gyermekeknél.

Tünetek

Tünetek függően változnak az adott típusú vasculitis; Polyarteritis nodosa – Láz, fogyás, gyengeség, fáradtság, rossz közérzet, fejfájás, hasi fájdalom, izomfájdalom, hipertónia (magas vérnyomás), légszomj, bőrkiütés; Hiperérzékeny érgyulladás – Emelt, lila foltok a bőrön, láz, ízületi fájdalom; Óriássejtes arteritis – Láz, állkapocs fájdalom után rágás, látásromlás, fejfájás, rossz közérzet, fáradtság, étvágytalanság, ízületi fájdalom; Wegener Granulomatózis (Wegener) – általános rossz közérzet, gyengeség, ízületi fájdalom, étvágytalanság, fogyás, sinus fájdalom, sinus vízelvezetés, vérző orr, köhögést okozhat a vér, légszomj, mellkasi fájdalom, vörös szemek, bőrkiütés vagy fekélyek , veseelégtelenség tünetei (például hányinger, fáradtság, és a csökkent vizeletürítés); Takayasu arteritis – rossz közérzet, láz, éjszakai izzadás, ízületi fájdalom, étvágytalanság, fogyás, fájdalom az egyik vagy mindkét karját, ájulás, a tünetek a pangásos szívelégtelenség (mint például a légszomj, ami rosszabb fekve); Kawasaki-betegség – duzzadt nyirokcsomók (duzzadt mirigyek) a nyakon, duzzanat a bőr, bőrpír, a száj, az ajkak és a tenyér, hámló bőr az ujjak, mellkasi fájdalom

Diagnózis

Orvosa fogja kérdezni a tünetek és fogja megvizsgálni. Ezt követheti

Meddig tart?

Meddig tart vasculitis függ az oka. Például a legtöbb esetben a túlérzékenységi vaszkulitisz vagy Kawasaki-betegség elmegy a saját alatt napig vagy hétig. Wegener Granulomatózis (Wegener) reagálnak a kezelésre az első, de sok beteg relapszus és kezelést igényel újra. Óriássejtes arteritis tipikusan terápia egy éve vagy több.

Hogyan lehet megakadályozni ezt egészségi állapota

Nincs rá mód, hogy megakadályozza a legtöbb formája a vasculitis. Ha a gyógyszeres kezelés okozta vasculitis, akkor lehet, hogy megakadályozza egy másik esetben vasculitis elkerülve, hogy a kábítószer.

Hogyan kell kezelni ezt az egészségügyi állapot

A kezelés a vasculitis függ annak az oka

Mikor kell orvoshoz

Keresse fel orvosát, ha ismeretlen eredetű láz, fogyás, fáradtság és a rossz közérzet (általános rosszullétet okozva), vagy anélkül területek bőrkiütés, izomgyengeség, légzési problémák, mellkasi fájdalom vagy egyéb tünetek a fent leírt.

Prognózis

A kilátások függ az adott típusú vasculitis