uveitis útmutató – okok, tünetek és kezelési lehetőségek

Mi az?

Uveitis jelenti gyulladás a része, a szem úgynevezett Uvea. Az uvea, más néven a szemgolyó középső része, egy folyamatos réteg rostos szövet, amely körülveszi a szem. Ez alkotja a három struktúrák; Az írisz – A fánk alakú része, amely megadja a szem színét; Az érhártya – A membrán tele apró vérerek, hogy a vonalak a szem; A sugártest – Egy vastag gyűrű a szövet, amely segít szabályozni az alak a lencse, és csatlakozik a szivárványhártya és a elülső része az érhártya

Tünetek

Tünetei uveitisz változhat attól függően, a helyét a gyulladás. Súlyos tünetek általában társított anterior uveitis, és tartalmazhat; Szemfájdalom; szemvörösödés

Diagnózis

Ha az orvos azt gyanítja, hogy van uveitis, akkor valószínű, hogy utalják a szemész (szemorvos), aki ad egy alapos szemvizsgálat, beleértve

Meddig tart?

A kezelés hatására a legtöbb ember uveitises javítja belül napig vagy hétig. Feltétel azonban tarthat több hónapig. Krónikus (hosszú távú) formája a betegség lehet nagyon nehéz gyógyítani, és térhet vissza. Ha már sikeresen kezelt uveitis, meg kell várni, hogy a nyomon követési látogatások orvosát minden 1-6 hónapban, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a betegség továbbra is stabil.

Hogyan lehet megakadályozni ezt egészségi állapota

Más, mint elkerülhetők bizonyos fertőzések, beleértve a szifilisz vagy a HIV, nincs módja, hogy megakadályozzák uveitis.

Hogyan kell kezelni ezt az egészségügyi állapot

Kezelése uveitis összpontosít csökkenti a gyulladást és csökkenti a fájdalmat. Ha van egy fertőzés, orvosa antibiotikumot írnak. A nem fertőző uveitis, a kezelés általában magában vényköteles szemcsepp vagy kenőcsök tartalmazó kortikoszteroidok gyulladás csökkentésére. Ha uveitis befolyásolja az írisz, a szemcseppek, hogy kitágítják a pupillát is elő lehet írni, hogy az írisz nem fog mozogni és fájdalmat okozhat. Orvosa javasolhatja napszemüvegek, mert erős fény okozhat kellemetlenséget. Súlyosabb esetekben a szemész ajánlhatja injekciók kortikoszteroidok a szembe, szóbeli formáit kortikoszteroidok vagy további immunszupresszív gyógyszereket. Példák az immunszuppresszív terápiák kezelésére használt uveitis közé tartozik a metotrexát, azatioprin és mikofenolát-mofetil. Újabban lehetőség áll rendelkezésre kezelésére az emberek súlyos uveitis, hogy nem reagál a többi terápiák adalimumab (a bőr alá vagy szteroid implantátumok műtéti helyezünk a szemet.

Mikor kell orvoshoz

Lásd az egészségügyi szakemberrel, ha azt tapasztalja, homályos látás, fájdalom egyik vagy mindkét szemen, fényérzékenység, vagy a szem kivörösödése.

Prognózis

A kilátások változik, attól függően, hogy milyen típusú uveitis, annak súlyosságát és időtartamát, függetlenül attól, hogy azonnal reagál a kezelésre, és hogy van-e társult betegség. Ha diagnosztizálják és kezelik azonnal, a prognózis általában jó, és a betegek számíthatnak vissza végül. Kezeletlen marad, a szövődmények az uveitis súlyos is lehet, és tartalmazhat glaukóma, szürkehályog, vagy maradandó látásvesztés.