típusú kezelés: sugárterápia

Sugárkezelés (más néven sugárterápia) a rák kezelésére használó nagy dózisú sugárzás megöli a rákos sejteket, és csökken daganatok. Kis adagban sugárzást használnak röntgensugarak hogy a testedben, mint az X-sugarak a fogak vagy törött csontokat.

Nagy dózisban, sugárzás elpusztítja a rákos sejtek vagy lassítja a növekedésüket. A sugárterápia használható

Sugárkezelés nem öli meg a rákos sejteket azonnal. Tart napos vagy hetes kezelés előtt a rákos sejtek elkezdenek meghalni. Ezután a rákos sejtek folyamatosan halnak hetekig vagy hónapokig sugárkezelés után véget ér.

Két fő típusa a sugárkezelés, a külső fény és belső.

Külső sugárterápia származik egy gép, amelynek célja sugárzás a rák. A gép nagy és zajos lehet. Ez nem megérinteni, de lehet mozogni akkor, küld sugárzás egy része a test sok irányból.

Külső sugárterápia kezeli egy adott testrészt. Például, ha van rák a tüdő, akkor a sugárzás csak a mellkasát, hogy nem az egész testet.

Belső sugárkezelés olyan kezelés, amely a sugárzás forrása kerül a test belsejében. A sugárzás forrása lehet szilárd vagy folyékony.

Belső sugárkezelés szilárd forrás nevezzük brachyterápia. Ebben a típusú kezelés, sugárzás formájában a vetőmagok, szalagok, vagy kapszulák kerül a szervezetben vagy annak közelében a rák.

Kap folyadékot sugárzás útján IV vonal. Folyékony sugárzás utazik az egész tested, amely meghatározza és a rákos sejtek elpusztítását.

Lásd Radiation Therapy for Cancer További információ a külső sugárterápia és a belső sugárkezelés.

Külső besugárzásos terápia kezelésére használják számos típusú rák. Egyes emberek, a sugárzás lehet az egyetlen kezelési amire szüksége van. De, leggyakrabban, akkor a sugárterápia és egyéb rák kezelések, mint a műtét és a kemoterápia.

Brachyterápia kezelésére használják rákos megbetegedések a fej és a nyak, mell, méhnyak, prosztata, és a szem.

Folyékony formák belső sugárzás leggyakrabban kezelésére használják pajzsmirigyrák.

Sugárzás adható előtt, alatt, vagy műtét után. Az orvosok használhatják sugárzás

Sugárzás is adható előtt, alatt, vagy után más rákkezelés összezsugorodik a rák vagy megölni a rákos sejteket, amelyek megmaradnak.

Sugárzás nemcsak elpusztítja vagy lassítja a rákos sejtek növekedését, ez is befolyásolhatja közeli egészséges sejtekben. Kárt az egészséges sejteket is okozhat mellékhatásokat. Külső sugárzás és brachyterápiás okozhat mellékhatásokat csak az a része, a test kezelendő.

A leggyakoribb mellékhatása a sugárkezelés fáradtság, amely magát kimerült és kopott. Fáradtság történhet egyszerre vagy apránként. Az emberek úgy érzik fáradtság különböző módon. Lehet, úgy érzi, többé-kevésbé fárad el, mint valaki, aki szintén egyre sugárkezelés.

Akkor felkészülni a fáradtságot

Lásd a mellékhatások fejezetben többet megtudni a fáradtság és egyéb mellékhatások okozta sugárkezelés.

Az egészséges sejtek során megsérült sugárkezelést majdnem mindig talpra után vége. De néha az emberek lehetnek mellékhatásai, amelyek súlyos vagy nem javulnak. Egyéb mellékhatások lehetnek jelenne hónapok vagy évek sugárkezelés után vége. Ezeket nevezzük késői hatásai.

Az orvosok megpróbálják megvédeni az egészséges sejtek a kezelés alatt

Sugárkezelés költséges lehet. Ez használ bonyolult gépek, és magában foglalja a szolgáltatások számos egészségügyi szolgáltatók. A pontos költsége a sugárterápia függ az egészségügyi ellátás költségeit, hol laksz, milyen sugárkezelés kapsz, és hány kezelés amire szüksége van.

Beszélje meg az egészségügyi biztosító társaság körülbelül milyen szolgáltatásokat fog fizetni. A legtöbb biztosítási tervek fizetni sugárkezelés. Ha többet szeretne megtudni, beszélj az irodájából a klinikán, vagy kórházban, ahol megy a kezelésre. Ha szüksége van finaal segítséget, vannak olyan szervezetek, amelyek képesek segíteni. Ahhoz, hogy megtalálja az ilyen szervezetek, megy a National Cancer Institute adatbázist, a szervezetek nyújtanak Support Services és keressen a “finaal segítséget.” Vagy ingyenesen hívható 1-800-4-Rák (1-800-422-6237), hogy kérjen információkat szervezetek, amelyek segíthetnek.

A legtöbb ember külső besugárzásos terápia az azonos dózisú sugárzást, naponta egyszer, heti 5 napon, hétfőtől péntekig. A kezelés tart, akár 6 héten át, attól függően, hogy milyen típusú rák van, és a terápiás cél. Ez idő alatt az úgynevezett egy kúra.

Néha, a sugárdózis vagy ütemezés megváltozik, hogy elérje a teljes adag sugárzást gyorsabban. Ezt meg lehet tenni egy ilyen módon

Az orvos előírhat egy ilyen kezelési rend, ha ő úgy érzi, hogy jobban fog működni a rák típusától van.

A legtöbb idő, akkor kap külső sugárterápia, mint egy ambuláns. Ez azt jelenti, hogy a kezelést egy klinikán vagy sugárterápiás központot, és nem marad az éjszakát a kórházban.

Lesz egy 1- 2 órás találkozó az orvos vagy a nővér, mielőtt elkezdené a sugárkezelés. Ebben az időben, akkor a fizikális vizsgálat, beszélni a kórtörténet, és talán még a képalkotó vizsgálatok. Orvosa vagy a nővér fogja beszélni külső sugárterápia, az előnyök és a mellékhatásokat, és hogyan lehet gondoskodni magad kezelés alatt és után. Ezután úgy dönt, hogy legyen-e külső sugárterápia.

Ha úgy dönt, hogy külső sugárterápia, akkor tervezett kezelési tervezés ülés úgynevezett szimulációs. Most

Ruhát, hogy kényelmes és puha anyag, mint a gyapjú vagy pamut. Válassza ki a ruhák, amelyeket könnyű levenni, mert akkor lehet, hogy ki a kezelt területen, vagy megváltoztatni egy kórházi köntöst. Ne ruhát, hogy vannak-e húzva, mint a testhezálló peremmel vagy övek gyártására, közel a kezelendő területet. Továbbá, ne viseljen ékszereket, kötszerek, vagy por a kezelt területen.

A sugárzás terapeuta elhagyja a szobát, mielőtt a kezelés elkezdődik. Ő fog menni egy közeli szobába, hogy ellenőrizzék a sugárzás gép. A terapeuta figyel téged a TV képernyőjén, vagy az ablakon keresztül, és beszél veled egy hangszóró a kezelőbe. Győződjön meg róla, hogy elmondja a terapeutának, ha hányingere vagy kényelmetlen. Ő tudja megállítani a sugárzás gép bármikor. Hallani fogja a sugárzás gép és látni körül mozog, de akkor nem lehet érezni, hallani, látni, vagy szaga a sugárzást.

A legtöbb látogatás utolsó 30 perc egy óra, a legtöbb időt töltött segítsünk a megfelelő helyzetbe.

Tartsd magad elfoglalt amíg vársz

Lásd tanulás Relax gyakorlatok és egyéb ötleteket, hogyan kell pihenni.

Az emberek gyakran csodálkoznak, ha lesz radioaktív ha vannak sugárkezelésre. Külső sugárterápia nem leszel radioaktív. Lehet nyugodtan körül más emberek, még a terhes nők, csecsemők és kisgyermekek.

Mit kell tudni a külső sugárterápia (típus: MP3 | Időpont: 01:58 | Méret: 1,9MB) kilátás Transcript

Narrátor Mit érdemes tudni az külső besugárzás terápia.

Hallgassuk a látogatóban között Cara és az ő onkológus, Dr. Ross.

Cara Dr. Ross, a húgom és én már többet megtudni külső besugárzás terápia. Készítettünk egy listát a kérdés, hogy magammal hoztam ma. Mehetünk át őket?

Dr. Ross persze! Én szívesen, Cara. És örülök, hogy magával hozta a húgod a támogatás és a jegyzeteket. Nyugodtan szalag rögzíti a beszélgetést is, ha ez hasznos lenne.

Cara Köszönöm. Mesélnél milyen külső sugárterápia működik?

Dr. Ross Persze, Cara. Ez egy közös rák kezelésére használó nagy dózisú sugárzás a rákos sejtek elpusztítását, és csökken daganatok. A nagy gép célja sugárzás a rák. A gép körül mozog, anélkül, hogy megérint. Megnézhetjük a kezelőbe később, ha érdekel.

Cara Oké, kösz. Azt is, vajon ez a kezelés tenne radioaktív, és fáj?

Dr. Ross Nem, nem tesz meg a radioaktív, így biztonságos olyanokkal lenni. És a kezelés önmagában nem fáj.

Cara Ezt jó tudni. Mennyi ideig tart a kezelés?

Dr. Ross A kezelés időtartamát minden egyes személy típusától függ, és a rák stádiuma. A legtöbb kúrát tart 2-10 hét. És ez általában történik egy ambuláns központ, így nincs éjszakai kórházi tartózkodás.

Cara Milyen gyakran jönnek a látogatók azokban a hetekben?

Dr. Ross emberek általában jönnek kezelésre naponta egyszer 5 egymást követő napon.

Cara Kell mellékhatásai?

Dr. Ross Valószínűleg valamilyen mellékhatása. A mellékhatások lehetnek függ testrészt kezelik.

Mellékhatások megtörténhet, mert a sugárzás károsítja az egészséges sejteket, amelyek mellett a ráksejtek teszi tönkre. Megbeszéljük a sok részletesebben a következő alkalommal a konkrét mellékhatásokat, és hogyan kell kezelni őket.

Cara Melyek a következő lépések, ha úgy dönt, hogy külső besugárzás terápia?

Dr. Ross Majd újabb, hosszabb időpontot a szűrés és átmenni a teljes kórtörténetét.

Cara Ez jól hangzik. Köszönöm, hogy válaszolt a kérdésekre, Dr. Ross. Megyek haza, és beszélni a dolgokat, a többi az én családom.

Dr. Ross Ez jól hangzik. Most, hogy van egy alapvető ismereteket, amit külső sugárterápia van, beszéljünk többet a kezelési tervet.

Narrátor összefoglaló Külső gerenda sugárkezelés használ nagy dózisú sugárzás a rákos sejtek elpusztítását, és csökken daganatok. A nagy gép célja sugárzás a rák. A gép körül mozog, anélkül, hogy megérint.

A legtöbb A kezelések 2-10 hét. Az emberek általában kapnak kezelést naponta egyszer 5 egymást követő napon.

Az emberek gyakran valamilyen mellékhatása a kezelést. Ezek általában történik, mert a sugárterápia kárt az egészséges sejteket, amelyek mellett a ráksejtek teszi tönkre. Mellékhatások függ testrészt kezelik. Fontos szem előtt tartani, hogy azok különböznek foka egyénenként.

Közben nyomon követése találkozót az orvos, akkor egy szűrés és végig a teljes kórtörténetét.

Beszéljen orvosával, hogy többet tudjon meg a kezelési célok és a terv, és hogyan kell kezelni bármilyen mellékhatás előfordulhat.

Lesz egy 1- 2 órás találkozó az orvos vagy a nővér, hogy tervezze meg a kezelés megkezdése előtt a belső sugárkezelés. Ebben az időben, akkor a fizikális vizsgálat, beszélni a kórtörténet, és talán még a képalkotó vizsgálatok. Orvosa megbeszéli a típusú belső sugárkezelés, ami a legjobb az Ön számára, az előnyök és a mellékhatásokat, és hogyan lehet gondoskodni magad kezelés alatt és után. Akkor majd eldönteni, hogy a belső sugárkezelés.

A legtöbb brachyterápia életbe katéteren keresztül, ami egy kis, rugalmas cső. Néha brachyterápia életbe egy nagyobb eszköz, úgy nevezett applikátor. Az, hogy a brachyterápia életbe függ a rák típusától. Orvosa fogja a kanül vagy applikátort a tested a kezelés előtt.

Miután a katétert vagy applikátor a helyén van, a sugárforrás van elhelyezve benne. A sugárforrás tarthatók a helyén néhány percig, sok napon át, vagy az egész életed. Meddig marad a helyén típusától függ a sugárforrás, a rák típusától, ahol a rák a szervezetben, az egészség, és más rákos kezelések van már.

Háromféle brachyterápia

Folyékony sugárzás, a testnedvek (vizelet, izzadtság, és nyál) bocsát ki sugárzást egy darabig. A brachyterápia, a testnedvek nem ad ki sugárzást, de a sugárforrás a tested. Ha a sugárzás kap egy nagyon nagy adag, akkor lehet, hogy kövesse egy biztonsági intézkedéseket. Ezen intézkedések közé

A látogatók is kell, hogy kövesse a biztonsági intézkedések, amelyek magukban foglalhatják

Akkor is kell, hogy kövesse a biztonsági intézkedéseket, amint elhagyja a kórházat, mint a nem töltenek sok időt másokkal. Orvosa vagy a nővér fogja beszélni veled olyan biztonsági intézkedéseket be kell tartani, amikor hazamegy.

Miután befejezi a LDR vagy HDR implantátumok, a katétert eltávolítjuk. Íme néhány dolog, hogy számíthat

Egy-két hét, akkor lehet, hogy korlátozza tevékenységét, amelyek figyelembe sok erőfeszítést. Kérdezze meg orvosát, milyen tevékenységek biztonságos az Ön számára, és melyeket kellene elkerülni.

Mit kell tudni a brachyterápia (egyfajta belső Radiation Therapy) (típus: MP3 | Időpont: 03:17 | Méret: 3,1MB) kilátás Transcript

Narrátor Mit érdemes tudni az brachyterápia, egyfajta belső sugárkezelés.

Hallgassuk be Ravi és Sona beszélni Ravi onkológus, Dr. Williams, körülbelül brachyterápia.

Ravi Dr. Williams, a feleségem, Sona, és csináltam egy listát a kérdés, hogy reméljük, hogy beszélni veled ma. Szeretnénk többet tudni brachyterápia mint kezelési lehetőség számomra.

Dr. Williams Természetesen. Brachyterápia egyfajta belső sugárzás, amely a sugárzás elpusztítja a rákos sejteket, és csökken daganatok. A sugárzás gyakran formájában érkezik a vetőmagok, szalagok, vagy vezetékek. Ezek kerülnek be a szervezet, vagy annak közelében a rák.

Ravi Hogyan juthat be nekem?

Dr. Williams egy kis tartó, általában egy vékony cső úgynevezett katéter kerül a szervezetben. Ezután a magokat, szalagok, vagy vezetékek betenni ezt a kis tartót, hogy a sugárzás elérheti és elpusztítják a ráksejteket.

Sona Dr. Williams, Ravi és azt hallottam, hogy van 3 fajta brachyterápia. Mesélnél többet mindegyiket?

Dr. Williams Persze, van 3 fajta brachyterápia: alacsony dózisú implantátumok, magas dózisú implantátumok, és állandó implantátumok.

Alacsony dózisú implantátumok, gyakran nevezik LDR, röviden implantátumok maradni 7 napig vagy kevesebb mielőtt kivették. Ön valószínűleg marad egy külön szobában a kórházban, ha megkapja ezt a típusú implantátum.

Nagy dózisú implantátumok, vagy HDR implantátumok, maradjon a helyén néhány percig egy időben, és kivesszük. Akkor valószínűleg, hogy napi utazások a kórházba a kezelést, vagy akkor marad a kórházban.

Tudom, hogy lefedő sok információt. Van bármilyen kérdése eddig?

Ravi Nem, én követni.

Dr. Williams Rendben. Aztán ott van egy harmadik típusú úgynevezett állandó implantátumok. Ezeket az implantátumokat fel a szervezetben, és ott is marad. Idővel, a sugárdózis gyengül.

Sona Hogyan tudod, melyik implantátum is igaz Ravi?

Dr. Williams választunk egy kezelés alapja a rák típusától, és ahol ez található, az egyén egészségi és kezelésekre már volt korábban. Attól függően, hogy a kezelés típusától választott, akkor is megy át a különleges utasítások Ravi, hogy kövesse.

Ravi Kell mellékhatásai?

Dr. Williams Valószínűleg valamilyen mellékhatása. A mellékhatások lehetnek függ testrészt kezelik.

Mellékhatások megtörténhet, mert a sugárzás károsítja az egészséges sejteket, amelyek mellett a ráksejtek ez tönkreteszi. Megbeszéljük a sok részletesebben a következő alkalommal a konkrét mellékhatásokat, és hogyan kell kezelni őket.

Ravi Köszönöm. Ez hasznos volt.

Dr. Williams Örülök, hogy ezt hallom. Azt szeretnénk, hogy biztos, hogy világosan meg kell magyarázni brachyterápia. Ravi, meg tudja mondani, egy kicsit arról, hogy min mentem keresztül?

Ravi Persze. Azt mondta, hogy ez a kezelés használ sugárzás elpusztítja a rákos sejteket, vagy csökken a daganat. A sugárzás kerül be a szervezetbe.

Ön beszélt 3 típusú brachyterápia – alacsony dózisú implantátumok, magas dózisú implantátumok, és állandó implantátumok -, és azt mondta, hogy ezek az implantátumok maradhat néhány perc, néhány nap, vagy az egész életem.

Hmm, Sona, nem azért felejtsük el semmit?

Sona volt a része, ahol Dr. Williams elmondta, hogy a sugárzás gyakran helyezik a test segítségével a kis, vékony cső. A sugárzás néz magvak, szalagok, vagy vezetékek, és behelyezik a vékony cső, így is elérheti, és elpusztítják a ráksejteket.

Dr. Williams Pontosan. Ja, és mielőtt elfelejtem, itt van egy adatlap, amely magában foglalja néhány, amit beszélt ma. Most, mielőtt beszélünk a kezelési tervet, van valami más kérdés?

Ravi Most nem, azt hiszem, mi állítva az alapokat. Én szívesen hallani, hogy melyik kezelés ajánlani nekem, mégis.

Dr. Williams Természetesen kezdjük.

Sugárzás is okozhat mellékhatásokat, amik miatt nehéz enni, mint a hányinger, szájüregi gyulladások és a torok problémák nevezett nyelőcsőgyulladás. Mivel a szervezet használ sok energiát, hogy meggyógyítsa alatt sugárterápia, fontos, hogy eszik elegendő kalóriát és fehérjét, hogy fenntartsák a tömeg a kezelés során.

Ha gondjai vannak az evés és fenntartása a súlyt, beszéljen orvosával vagy a nővérrel. Esetleg ezek is segít, ha beszélni egy dietetikus. További információt megbirkózni étkezési problémák lásd a füzet evés Tippek vagy a szakasz mellékhatásokat.

Vannak, akik képesek dolgozni teljes ideje alatt sugárkezelés. Mások csak akkor működik, részmunkaidőben vagy egyáltalán nem. Mennyit tud dolgozni attól függ, hogyan érzi magát. Kérdezze meg orvosát vagy a nővért, hogy mit lehet várni ettől a kezelés lesz.

Ön valószínűleg úgy érzi, elég jól működik, ha először indítja el a sugárkezelés. Ahogy múlik az idő, ne lepődj meg, ha fáradtabb, kevesebb energiát, vagy gyengének érzi magát. Miután befejeztük a kezelés, lehet, hogy csak néhány hét, hogy jobban érzi magát, vagy azt is hónapokig.

Lehet, hogy egy pont alatt sugárterápia, amikor úgy érzi, túl beteg dolgozni. Beszélje meg a munkáltató, hogy megtudja, ha lehet menni betegszabadságon. Ellenőrizze, hogy az egészségbiztosítási fog fizetni a kezelés közben a betegszabadságon.