mit tehenek köze vakcinák

A “vakcina” származik a latin szó vaccinus, ami azt jelenti, “tartozó tehenek.” Mit tehenek köze vakcina? Az első vakcinát alapján viszonylag enyhe tehénhimlő vírus, amely a fertőzött tehenek és az emberek. Ez a vakcina védett személyek ellen a kapcsolódó, de sokkal veszélyesebb, himlő vírus.

Több mint 200 évvel ezelőtt, Edward Jenner, egy ország orvos gyakorló Angliában, észrevette, hogy milkmaids ritkán szenvedett himlő. A milkmaids gyakran nem kap tehénhimlő, egy rokon, de sokkal kevésbé súlyos betegség, és azok, akik nem soha megbetegedett himlő. Egy kísérlet során, amely megalapozta a modern vakcinák, Jenner volt néhány csepp folyadék a bőr gyulladt egy nő, aki a tehénhimlő és beadni a folyadékot a karját egy egészséges, fiatal fiú, aki soha nem volt szarvasmarha vagy a himlő.

Hat héttel később Jenner injektált a fiú a folyadékot a himlő fáj, de a fiú mentes maradt himlő. Dr. Jenner fedezte fel az egyik alapvető elve az immunizálás. Már használt viszonylag ártalmatlan idegen anyag immunreakciót kiváltó, hogy a védett valakit egy fertőző betegség. Ő felfedezés enyhítse a szenvedést az emberek szerte a világon, és végül, hogy megszüntessék a himlő, a betegség, hogy megölt egy embert, főként a gyermekek, Európában évente. Az elején a 20. században, a vakcinák voltak használatban betegségek semmi köze nem volt a tehenek-szerű veszettség, diftéria, tífusz, és a pestis, de a név rajta ragadt.