mit csinál egy coronaria kalcium szkennelési mutatják?

Miután a koszorúér kalcium scan, kapsz egy kalcium pontszám úgynevezett Agatston pontszámot. A pontszám alapján a kalcium mennyisége megtalálható a coronaria (szív-) artériákban. Lehet, hogy egy Agatston pontszám minden nagyobb artéria és a teljes pontszámot.

A teszt negatív, ha nem meszesedés található az artériákban. Ez azt jelenti, hogy az esélye annak, szívroham, a következő 2-5 év alacsony.

A teszt pozitív, ha meszesedés található az artériákban. Meszesedés jele az atherosclerosis (ATH-er-o-skler-O-sis) és a szívkoszorúér-betegség (CHD). (Atherosclerosis olyan állapot, amelyben a lepedék felhalmozódik az artériákban.) Minél magasabb a Agatston pontszám, annál súlyosabb a atherosclerosis.

A National Heart, Lung, and Blood Institute egy számológép segítségével, hogy milyen a Agatston pontszám összehasonlítja a rengeteg embert a kor és az azonos etnikai háttér.

Egy Agatston 0 pontszám normális. Általában minél magasabb a pontszám, annál valószínűbb, hogy a CHD. Ha a pontszám magas, orvosa javasolhatja további vizsgálatok.