mi tüdőventilációs / perfúziós vizsgálatot?

A tüdő ventillációs / perfúziós vizsgálat vagy VQ scan, egy olyan teszt, amely méri a levegő és a vér áramlását a tüdőbe. A VQ szkennelés leggyakrabban arra használják, hogy diagnosztizálni vagy kizárni a tüdőembólia (PULL-mun-ed rendű EM-bo-lizm), vagy PE.

A PE egy hirtelen elzáródása a tüdő artéria. Az elzáródás általában okozza a vérrög eljut a tüdőbe egy véna a lábát. PE egy súlyos állapot, hogy okozhat a vér alacsony oxigén szintje, tüdőkárosodást, vagy akár halált is okozhat.

A VQ leolvasó is képes érzékelni szegény vér áramlását a tüdők a véredények és egyenetlen levegő elosztó, és ez biztosítja, hogy a képek segítségével az orvosok felkészülni bizonyos típusú tüdő műtét.

Áttekintés

A VQ szkennelés során kétféle vizsgálatok: szellőztetés és perfúziós. A szellőztető leolvasó azt mutatja, ahol a levegő áramlik a tüdőbe. A perfúziós leolvasó azt mutatja, ahol a vér áramlik a tüdőbe.

kilátás

Mindkét vizsgál használata radioizotópok (kis kockázatú radioaktív anyag). A szellőzés vizsgálat, akkor belélegezni egy kis mennyiségű radioizotóp gáz. A perfúziós vizsgálatot, a radioizotópok fecskendeznek a vénába a kar.

Radioizotópok energiát bocsátanak a test belsejében. Speciális szkennerek kívül a test energiáját használják létrehozni képeket a levegő és a vér áramlási viszonyokat a tüdejében.

VQ vizsgál vonja kis fájdalom vagy a kockázat a legtöbb ember számára. A perfúziós vizsgálatot, ha úgy érzik, némi kényelmetlenséget, ha a radioizotópok fecskendezik. Azt is lehet, hogy egy zúzódás az injekció helyén a vizsgálat után.

Az összeget a sugárzás a radioizotópok használni mind a tesztek nagyon kicsi. Az összeget a sugárzás a gáz- és a befecskendezés együttesen körülbelül ugyanannyi, mint a mennyisége a személy természetesen kitéve 1 év.

Nagyon ritkán, a radioizotópok alkalmazott VQ vizsgál okozhat allergiás reakciót. Csalánkiütés vagy a kiütés vezethet. Gyógyszerek enyhíti ezt a reakciót.