mi okozza megtört szív szindróma?

Az ok a megtört szív szindróma esetében nem teljesen ismert. Azonban, szélsőséges érzelmi vagy fizikai stressz úgy véljük, hogy szerepet játszanak a okozva az ideiglenes rendellenesség.

Bár a tünetek hasonlóak a szívroham, mi történik a szív egészen más. A legtöbb szívinfarktus által okozott közel vagy teljes elzáródása koszorúér. Ebben megtört szív szindróma, a koszorúerek nem blokkolja, de a véráramlás csökken.

A legtöbb esetben a megtört szív szindróma jelentkezik után intenzív és felkavaró érzelmi vagy fizikai esemény. Néhány potenciális kiváltó megtört szív szindróma

kiváltó inger

A kutatók úgy vélik, hogy a hirtelen stressz hormonokat bocsát, amelyek meghaladják vagy “kábító” a szív. (A “elkábított” gyakran használható, hogy jelezze, hogy a kár a szívizom csak átmeneti.) Ez kiválthatja változásokat szívizomsejtek vagy koszorúér véredények, vagy mindkettő. A szív már olyan gyenge, hogy a bal kamra (ami a kamrában, szivattyúk vért a szívből a test) kidudorodik, és nem szivattyú is, míg a másik része a szív normálisan működik, vagy még erélyesebb összehúzódások. Ennek eredményeképpen a szív nem képes a szivattyú megfelelően. (További információ a szív pumpáló akció és a vér áramlását, menj az egészségügyi témák, hogy a szív működik cikket.)

Lehetséges okok

A kutatók azt próbálják azonosítani a pontos módját, hogy a stressz hormonok befolyásolják a szív. Megtört szív szindróma eredhet hormonhullám, koszorúér-görcs, vagy microvascularis zavar.

Intenzív stressz hatására nagy mennyiségű “küzdj vagy menekülj” hormonok, például adrenalin és noradrenalin, hogy fel kell szabadítani a véráramba. A hormonok célja, hogy segítsen megbirkózni a stresszel. A kutatók úgy vélik, hogy a hirtelen megnövekedett hormonok elnyomja és elkábítja a szívizmot, termelő hasonló tüneteket a szívroham.

Egyes kutatások szerint a szélsőséges stressz okoz átmeneti, hirtelen szűkület egyik koszorúerek eredményeként egy görcs. A görcs lelassul vagy leáll a véráramlást az artériában, és éhen része a szív oxigénben gazdag vért.

Egy másik elmélet, mely egyre tapadást az, hogy a nagyon kis szívkoszorúerek (úgynevezett microvascularis artériák) nem működnek jól az alacsony hormonszint előtt bekövetkezett, vagy a menopauza után. A microvascularis artériák nem nyújtanak elegendő oxigénben gazdag vért a szívizom.