mi okozza a hemofília?

A hiba az egyik gén, amely meghatározza, hogy a test hogyan teszi véralvadási VIII faktor vagy IX-es okoz hemophilia. Ezek a gének találhatók az X kromoszóma (KRO-muh-somz).

Kromoszómák párokba rendeződnek. A nőknek két X kromoszóma, míg a férfiak egy X és egy Y kromoszóma. Csak az X kromoszóma hordozza a géneket kapcsolódó alvadási faktorok.

Egy férfi, aki egy hemofíliás gén az X kromoszómán lesz vérzékenység. Ha egy nőstény egy hemofíliás gén csak az egyik lány az X kromoszóma, ő egy “hemofília hordozó”, és adja át a gén a gyermekei. Néha hordozók alacsony a véralvadási faktor és a tünetek a hemofília, beleértve a vérzést. Az alvadási faktorok fehérjék a vérben, hogy működjön együtt a vérlemezkék megállítani vagy ellenőrzés vérzés.

Nagyon ritkán, egy lány is született, nagyon alacsony véralvadási faktor szint és nagyobb a kockázata a vérzés, hasonlóan a fiúk, akik a hemofília és nagyon alacsony a véralvadási faktor. Számos örökletes és genetikai okai ennek a sokkal ritkább formája hemofília nőknél.

Egyes férfiaknál, akik a betegség születnek az anyáknak, akik nem hordozók. Ezekben az esetekben a mutáció (véletlenszerű változás) jelentkezik a gént, mint azt át kell engedni a gyermeket.

Az alábbiakban két példát, hogy a hemofília gén öröklődik.

Minden lányának 50 százalék az esélye, hogy örökölje a hemofília génjét anyja, és hogy a hordozót. Minden fiú egy 50 százalék az esélye, hogy örökölje a hemofília génjét az anyjától, és amelynek a hemofília.

Minden lánya örökli a hemofília génjét apja és egy hordozót. Egyik fia örökli a hemofília gén apjuktól, s így sem lesz vérzékenység.