mi lam?

LAM vagy lymphangioleiomyomatosis (lim-FAN-je-o-LI-o-MI-o-ma-TO-sis), egy ritka tüdőbetegség, leginkább érinti a szülőképes korú nők.

Lam, abnormális, izom-szerű sejtek kezdenek elszabadulása bizonyos szervek vagy szövetek, különösen a tüdő, a nyirokcsomók, és a vesék.

Idővel ezek a LAM sejtek elpusztítják a normális tüdőszövet. Ennek eredményeként a levegő nem tud szabadon mozogni, és ki a tüdőben. Egyes esetekben ez azt jelenti, a tüdő nem tudja ellátni a test más szervek elég oxigént.

Áttekintés

Két formája LAM. Szórványos LAM előfordul ismeretlen okból. LAM is fordul elő nőknél, akik egy ritka betegség, az úgynevezett sclerosis tuberosa komplex (TSC). A nők, akik TSC gyakran enyhébb formájában LAM.

kilátás

Körülbelül 50 százaléka a nők, akik LAM fejleszteni légmell (neem-mo-THOR-aks), vagy összeomlott tüdő. Ebben az állapotban, a levegő szivárog ki a tüdő és közötti térbe a tüdő és a mellkas fal (a mellhártya tér).

A összeesett tüdő is okozhat fájdalmat és légszomjat. Néha az egyik tüdő összeomlik, újra és újra. Légmell olyan súlyos állapotban. Ez általában kezelést igényel, és lehet, hogy életveszélyes.

Sok nő, aki LAM kap daganatok úgynevezett angiomyolipoma állhat fenn (AN-je-o-my-o-li-PO-mas), vagy AMLs, azok vesékben. A nők, akik LAM is kialakulhat

LAM nincs gyógymód, és a betegség hajlamos idővel súlyosbodnak. Milyen gyorsan a betegség súlyosbodik változik minden nő. LAM halálhoz vezethet légzési elégtelenség következtében. Tüdőtranszplantációra olyan kezelési lehetőség a nők számára, akiknek a tüdő sérült meg LAM.

Nem is olyan régen, az orvosok gondolták a nők, akik LAM nem élnek több, mint 8-10 évvel a diagnózis után. Azt már tudjuk, hogy a nők egy része lehet túlélni hosszabb (amíg 20 évvel a diagnózis után, bár ez ritka).

Az orvosok már sokat tanult LAM az elmúlt években. Ők már tudják diagnosztizálni a feltétel korábban. Támogató szolgáltatások is már elérhető, hogy segítsen javítani az életminőséget a nők, akik LAM.

A kutatók továbbra is vizsgálja, és tesztelik az új kezelések LAM.