mi endocarditis?

Endocarditis (EN-do-kar-DI-tis) egy fertőzés a belső bélés a szívüregek és szelepek. A bélés nevezzük szívbelhártya (en-do-KAR-de-um). A feltétel is nevezik fertőzéses szívbelhártya-gyulladás (IE).

A “endocarditis” is leírására használják egy gyulladás a szívbelhártya miatt más körülmények között. Ez a cikk csak tárgyalja endocarditis fertőzéssel kapcsolatos.

IE akkor történik, ha a baktériumok, gombák vagy más baktériumok támadják meg a véráramba, és csatolja a kóros területeket a szíved. A fertőzés károsíthatja a szívet és súlyos és néha halálos kimenetelű szövődmények.

Áttekintés

IE kialakulhat gyorsan vagy lassan, ez attól függ, hogy milyen típusú csíra okozza, és hogy van-e mögöttes szívbetegsége van. Ha IE gyorsan fejlődik, úgy hívják akut fertőzéses szívbelhártya-gyulladás. Amikor lassan alakul ki, úgy hívják félheveny fertőzéses szívbelhártya-gyulladás.

kilátás

IE főleg személyeket érint, akik

Emberek, akiknek normális a szívbillentyűk is van IE. Feltétel azonban sokkal gyakoribb azoknál az embereknél, akik kóros szíveket.

Bizonyos tényezők megkönnyítik a baktériumok be a véráramba. E tényezők akkor nagyobb a kockázata az IE. Például, a rossz szájhigiénia és egészségtelen fogak és az íny növeli a kockázatot a fertőzés.

Egyéb kockázati tényezők közé tartozik intravénás (IV) gyógyszerek, amelyek katéter (cső), vagy más orvosi eszköz a szervezetben hosszú ideig, és amelynek története IE.

Gyakori tünetek IE láz és egyéb influenzaszerű tünetek. Mivel a fertőzés befolyásolhatja az emberek különböző módon, a jelek és tünetek eltérőek lehetnek. IE is problémákat okozhat számos más testrészek mellett a szív.

Ha nagy a kockázata a IE, forduljon orvoshoz, ha jelek vagy tünetek a fertőzés, különösen a láz, hogy továbbra is fennáll, vagy megmagyarázhatatlan fáradtság (fáradékonyság).

IE antibiotikumokkal kezelik néhány hétig. Azt is el kell szívműtét megjavítani vagy kicserélni a szívbillentyűk vagy eltávolítani a fertőzött szívszövet.

A legtöbb ember, akik kezelik a megfelelő antibiotikumokkal vissza. De ha a fertőzést nem kezelik, vagy ha továbbra is fennáll annak ellenére, hogy a kezelés (például, ha a baktérium ellenálló antibiotikumok), ez általában végzetes.

Ha jelei vagy tünetei IE, keresse fel orvosát, amint csak lehet, különösen akkor, ha kóros szívbillentyű.