mi bronchiektázia?

Bronchiectasia (Brong-ke-EK-ta-sis) olyan állapot, amely károsítja a légutak okoz számukra, hogy kibővítsék, és vált petyhüdt és sebhelyes. A légutak csövek, melyek magukban hordozzák a levegő, és ki a tüdőben.

Bronchiectasia általában az eredménye egy fertőzés vagy más feltétellel, hogy károsítja a falak, a légutakba vagy megakadályozza a légutak elszámoló nyálka. A nyálka nyálkás anyag, amely a légutak termel, hogy eltávolítsa a belélegzett por, baktériumok és egyéb apró részecskéket.

Bronchiectasia, a légutakba lassan elveszíti azt a képességét, hogy törölje ki a nyálka. Ha váladék nem tud elhárítani, az felhalmozódik, és olyan környezetet teremt, amelyben a baktériumok növekedését. Ez vezet ismételt, súlyos tüdő fertőzés.

Áttekintés

Minden fertőzés okoz nagyobb kárt a légutakat. Idővel, a légutak elvesztik képesek mozogni a levegő ki és be. Ez megakadályozhatja elég oxigént eljusson a létfontosságú szerveket.

kilátás

Bronchiectasia vezethet súlyos egészségügyi problémák, mint például a légzési elégtelenség, atelectasiák (at-eh-LEK-tah-sis), és a szívelégtelenség.

Bronchiectasia hatással lehet csak egyik része az egyik tüdő vagy sok szakaszok mindkét tüdőben.

A kezdeti tüdő károsodása, amely hörgőtágulat gyakran már gyermekkorban kezdődik. A tünetek azonban nem fordulhat elő, amíg hónapok vagy akár évek után elkezdeni ismételt tüdő fertőzések.

Az Egyesült Államokban, a közös gyermekkori fertőzéseket-mint például a szamárköhögés és kanyaró-előidézésére használt sok esetben a bronchiectasia. Azonban ezek az okok már kevésbé gyakori, mivel a vakcinák és antibiotikumok.

Most bronchiektázia általában annak köszönhető, hogy a betegségével, ami károsíthatja a légutak falának vagy megakadályozza a légutak elszámoló nyálka. Példák az ilyen állapotok közé tartozik a cisztás fibrózis és a primer ciliáris (SIL-E-Ar-E) mozgászavar (DIS-KIH-NE-ZE-AH) vagy PCD.

Hörgőtágulat, amely érinti csak egy része a tüdő okozhatja elzáródás, nem pedig egy egészségügyi állapota.

Bronchiectasia lehet veleszületett (Kon-jen-ih-tal), vagy szerzett. Veleszületett bronchiektázia befolyásolja a csecsemők és a gyermekek. Ez az eredmény a probléma, hogy a tüdő alkotnak egy magzat.

Szerzett bronchiektázia következik be a másik feltétel vagy tényező. Ez a fajta bronchiektázia hatással lehet a felnőttek és az idősebb gyermekek. Szerzett bronchiektázia sokkal gyakoribb, mint a veleszületett típusát.

Jelenleg bronchiektázia nincs gyógymód. Azonban a megfelelő ellátást, a legtöbb ember, aki tudja élvezni a jó életminőséget.

A korai diagnózis és a kezelés a hörgőtágulat fontosak. Az előbb orvosával kezd kezelésére tüdőtágulat és mögöttes feltételei, annál jobb az esélye, hogy megakadályozzák a további tüdőkárosodás.