mi az elsődleges csillódiszkinézia?

Primer ciliáris (SIL-e-ar-e) mozgászavar (dis-KIH-NE-ze-ah), vagy PCD, egy ritka betegség, amely hatással apró, szőr-szerű, hogy a vonal a légutakat. Ezeket a szerkezeteket nevezzük csillók (SIL-e-ah).

Csillók együtt mozognak hullámszerű mozgás. Viszik váladék (a nyálkás anyag) szája felé, hogy köhögött vagy tüsszentett ki a szervezetből. A nyálka tartalmaz inhalációs por, baktériumok és más kis részecskéket.

Ha a csillók nem működik jól, baktériumok marad a légutakban. Ez okozza a légzési problémák, fertőzések, és egyéb betegségek. PCD főleg a melléküregek, a fülek, és a tüdőben. Vannak emberek, akik PCD légzési problémákat a születés pillanatában.

Áttekintés

Spermiumok van a szerkezetek, amelyek, mint a csillók. A férfiak, akik PCD, ezek a szerkezetek is, nem jól működik. Ez okozhat termékenységi problémák. “Termékenység” utal, hogy a képesség, hogy a gyerekek.

kilátás

Termékenységi problémák is előfordulnak bizonyos nők, akik PCD. Ezek a problémák valószínűleg miatt hibás csillók a petevezető. (A petevezeték végezze tojásokat a petefészkek a méh.)

PCD örökletes betegség. “Örökölt” jelenti a betegség halad a szülők a gyerekek a géneket. PCD, ez a folyamat nagyon bonyolult. A kutatók még mindig a tanulás, hogy a betegség öröklődik, és hogy mely gének vesznek részt.

Általában a gyermeknek meg kell örökölni hibás gén mindkét szülő, hogy a PCD. Ezek a gének befolyásolják csillók nőnek és a funkció. Hibás gének okozzák a csillók, hogy a megfelelő méretű és alakú, vagy mozgassa a rossz irányba. Előfordul, hogy a csillók hiányoznak.

Egyetlen hibás gén okozza minden esetben a PCD. Inkább sok gén társított betegség.

Ha egy gyermek örökli a hibás gént (vagy géneket) csak az egyik szülő, ő lehet a “PCD hordozó”. A fuvarozók általában nincsenek tünetei a PCD. Azonban hordozók egy hibás gén PCD utódaikra.

A tünetek súlyossága és a PCD változhat személy személy. Ha Ön vagy gyermeke a betegség, akkor lehet, hogy súlyos sinus, fül, és / vagy a tüdő fertőzések. Ha a betegség enyhe, akkor nem jelenik meg, amíg a tini vagy felnőttkorában.

A tünetek súlyossága és a PCD is változhat idővel. Néha előfordulhat, hogy néhány tünetek. Máskor, a tünetek egyre súlyosabb.

Vannak emberek, akik PCD egy ún situs inversus (SI-tus in-VER-sus). Ez egy olyan állapot, amelyben a belső szervek (például a szív, a gyomor, a lép, máj, epehólyag és) vannak felhelyezve, ahol normálisan.

A helyes és a korai diagnózis PCD nagyon fontos. Ez lehetővé teszi, hogy Ön vagy gyermeke, hogy a megfelelő kezelést, hogy tartsa a légutak és tüdő egészséges, mint lehetséges. A korai diagnózis és a megfelelő kezelés is megakadályozzák vagy késleltetik tüdőkárosodás.

Sokan, akik PCD normális élettartamuk. Ugyanakkor mintegy 25 százaléka az emberek, akik a betegség alakulhat légzési elégtelenség, életveszélyes állapotban van. Néhány ember, akik PCD szüksége tüdő transzplantáció.

A tudósok továbbra is tanulmányozza a hibás gének okozzák PCD. További vizsgálatok a betegség, akkor valószínűleg a korábbi diagnózis, jobb kezelések, és jobb eredményeket.