mi agyhártyagyulladás? bakteriális, vírusos és gombás agyhártyagyulladás okok

Az agyhártyagyulladás egy viszonylag ritka fertőzés, amely érinti a finom membránok – nevezett agyhártya (férfi-in’-Jézusom) -, amelyek lefedik az agy és a gerincvelő. Bakteriális meningitis lehet halálos és fertőző emberek között szoros kapcsolatot.

Gombás meningitis egy ritka formája az agyhártyagyulladás és általában akkor az emberek legyengült immunrendszerű.

Meningitis szinte mindig által okozott bakteriális vagy vírusos fertőzés, amely kezdődött máshol a szervezetben, például a fül, melléküregek, vagy a felső légutakat. Kevésbé gyakori okai közé meningitis gombás fertőzés, autoimmun betegségek, és a gyógyszerek.

Bakteriális mening kór

Bakteriális meningitis egy rendkívül súlyos betegség, amely azonnali orvosi ellátást. Ha nem kezelik gyorsan, halálhoz vezethet órán belül – vagy maradandó károsodás az agy és a többi testrész.

Bakteriális agyhártyagyulladás által okozott bármelyike ​​több baktériumok. A leggyakoribb baktérium okoz agyhártyagyulladást gyermekek és felnőttek az Egyesült Államokban vannak Neisseria meningitidis ( “meningococcus”), Streptococcus pneumoniae ( “pneumococcus”), és az idősebb betegeknél csökkent immunitás, Listeria monocytogenes. B típusú Haemophilus influenzae (Hib) volt a leggyakoribb oka agyhártyagyulladás csecsemők és kisgyermekek, amíg a Hib vakcina került bevezetésre a csecsemők. A vakcinák állnak rendelkezésre mind a Neisseria meningitidis és a Streptococcus pneumoniae. Ők ajánlott minden gyermek és felnőtt különösen veszélyeztetett.

A baktériumok terjedését emberről emberre keresztül köhögés és tüsszentés. Ha körül valaki, aki bakteriális agyhártyagyulladás, forduljon az egészségügyi szolgáltató kérdezni, milyen lépéseket kell tennie, hogy elkerülje a fertőzés.

Sok esetben, a bakteriális agyhártyagyulladás alakul ki, amikor a baktériumokat kap a véráramba a melléküregek, a fül, vagy másik része a felső légutakat. A baktériumok, majd utazás a véráram útján az agyba.

vírusos agyhártyagyulladás

Vírusos agyhártyagyulladás sokkal gyakoribb, mint a bakteriális formáját és általában – de nem mindig – a kevésbé súlyos. Ez váltja ki számos vírus, többek között számos, hogy hasmenést okozhat.

Emberek vírusos agyhártyagyulladás sokkal kevésbé valószínű, hogy maradandó agykárosodás után a fertőzés nem szűnik. A legtöbben teljesen felépül.